fbpx Skip to main content
Voeding

Fabels over vetverlies die je zo snel mogelijk moet vergeten

Fabels over vetverbranding ontkracht

Weet je niet zeker welk advies je moet volgen als het gaat om vetverlies? laat mij je helpen. Lees hier alle feiten en fabels over vetverlies.

Er zijn ZO veel fabels over de beste manier om te eten en te trainen voor vetverlies – maar trap daar niet in!

Jaren geleden geloofde ik ook in verschillende fabels over vetverlies. Dat het aan je hormoonhuishouding zou kunnen liggen, (Ik heb er zelfs een opleiding voor gedaan). Dat je moest trainen op een lege maag. Niets werkte zoals ik wilde. Ik was dat helemaal zat en besloot een opleiding te volgen en mijzelf te verdiepen in voeding.

Pas toen ik die opleiding had afgerond, en ik dus wist wat (wetenschappelijk bewezen) wél en niet werkt kon ik werken aan een gezond lichaam met spierdefinitie en een gezond vetpercentage zowel voor mijzelf als met mijn cliënten.

Vetverlies is een lastig gebied van voeding en fitness, en daarom wil ik hier verschillende fabels over vetverlies ontkrachten, feiten van fictie scheiden en je vertellen hoe het echt zit.

Hier zijn namelijk enkele fabels over vetverlies die je zo snel mogelijk moet vergeten!

1. Je moet koolhydraten schrappen om vet te verliezen

Oke, zeg mij na: Koolhydraten maken je niet dik.

Koolhydraten moeten schrappen is absoluut de GROOTSTE fabel die ik zie rondgaan als het gaat om vetverlies. Koolhydraten zijn een macronutriënt, wat betekent dat het een voedingsstof is die we dagelijks moeten eten om optimaal te kunnen functioneren. Als je aan het trainen bent, worden koolhydraten nog belangrijker omdat de koolhydraten je spieren van brandstof voorzien voor lichaamsbeweging.

Het is NIET nodig om elke voedingsstof of voedingsgroep uit je dieet te schrappen. Koolhydraten vermijden betekent dat je geen fruit, groenten en volkoren granen eet, wat betekent dat je vezels misloopt – wat je voortgang van vetverlies zelfs zou kunnen belemmeren!

Vezels zijn nodig om je langer een vol gevoel te geven, de bloedsuikerspiegel te reguleren, de spijsvertering gezond te houden en de leverontgifting te stimuleren. Allemaal dingen die helpen bij vetverlies en helpen je gezond te houden!

2. Hoe groter het calorietekort = hoe meer vetverlies

Hoewel je een calorietekort moet hebben om vet te verliezen, moet je geen te laag calorietekort te hebben! Veel mensen denken dat om vet te verliezen, je je calorieën extreem laag moet houden – maar dit is gewoon niet het geval. Een te lage calorie-inname kan zelfs je metabolisme vertragen en vetverlies moeilijker maken!

Het optimale calorietekort ligt 10-20% onder je onderhoudscalorieën. Op deze manier verlies je lichaamsvet in een stabiel en gezond tempo dat je kunt volhouden. De maaltijdplannen die wij gebruiken tijdens onze Back in Shape programma’s zijn calorievriendelijk, dus je kunt een tekort hebben terwijl je HEERLIJK eet, zoals pizza, nacho’s, pasta, toetjes en meer!

3. Cardio is de beste manier van trainen voor vetverlies

Vele jaren geleden werd cardio beschouwd als de beste manier van trainen voor vetverlies.. Maar *spoiler alert* er zijn betere manieren om vet te verliezen dan uren op de loopband te lopen.

Ja, cardio verbrandt een goede hoeveelheid calorieën, maar krachttraining is ook super belangrijk voor vetverlies. Weerstandstraining bouwt spieren op die je stofwisseling verhogen, waardoor vetverlies gemakkelijker wordt.

Als je cardio in je routine wilt opnemen, is aangetoond dat intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) meer vet verbrandt in vergelijking met uren cardio met lage intensiteit. Zo kun je korter naar de sportschool en verbrand je tegelijkertijd meer!

4. Je kunt plaatselijk vet verbranden

Het maakt niet uit hoeveel crunches of sit ups je doet, het zal niet helpen om je buikvet te verminderen. Dat komt omdat je, helaas, niet kun kiezen waar je je vet wilt verbranden en dus weg wilt hebben.

We hebben een bepaalde hoeveelheid lichaamsvet die over het hele lichaam wordt verdeeld, alleen op sommige plaatsen meer dan op andere.

Wanneer je lichaamsvet verliest, vermindert dit over het hele lichaam. Buikvet is vaak het moeilijkst te verliezen omdat we van nature meer vetcellen rond onze buik hebben. Dus wees geduldig! Zolang je een calorietekort hebt, beweegt en doorzet, ga je afvallen en vet verbranden!

5. Vasten is de beste manier om vet te verliezen.

Intermittent fasting is tegenwoordig een hype! Hoewel het voor sommige mensen een effectieve methode is, hoef je echt niet lang te vasten om vet te verliezen.

De reden waarom mensen vet verliezen bij intermittent fasting, is omdat ze minder eten omdat er minder uren van de dag zijn waarop ze zichzelf toestaan te eten. Kortom, zij zitten in een calorietekort en dat is nodig voor vetverbranding.

Je kunt een gezond calorietekort bereiken door op vaste tijden te eten. Hoewel het een goed idee is om je spijsverteringsstelsel te laten rusten door 12 uur per dag te vasten (laten we zeggen van 20.00 uur tot 08.00 uur), is langer vasten niet nodig en draagt niet bij aan een groter vetverlies.

Eet op de manier waarop jouw lichaam zich het beste voelt!

Met alle verkeerde informatie over vetverlies op internet, hoop ik dat ik enkele fabels heb kunnen ophelderen. Ik weet dat het totaal verwarrend kan zijn wanneer je probeert om af te vallen en je leest en hoort allemaal verschillende methodes. Daarom zijn wij hier om je te helpen!

Met onze Back in Shape programma’s krijg je trainingen EN een maaltijdplan van 8 weken dat je zal helpen vet te verliezen, je gezondheid te verbeteren en je droomlichaam op te bouwen! Daarbij leer je ook nog eens wat wel en niet werkt en wat jouw valkuilen zijn, zodat je deze in toekomst voor kunt zijn. Dit alles is toegankelijk via onze app, alles wat je nodig hebt om te slagen is binnen handbereik!

Dus welk programma moet je doen als je vet wilt verliezen? Ons personal & small group group BIS -programma’s zijn speciaal ontworpen om vet te verbranden! Weinig tijd? Dan zijn onze Express Workouts jouw ding, op weerstand gebaseerde trainingen die slechts 30 minuten duren!

Tot in één van onze trainingen!

Marjolein

Marjolein

Samen met Willem run ik WLC Trainingen. Als coach heb ik mij gespecialiseerd in het sporten tijdens en na een zwangerschap en ben ik een MNU (MacNutritionUni) gecertificeerd voedingsdeskundige. Met beiden specialisaties werk en handel ik alleen met gegevens die voortkomen uit de hoogst mogelijke onderzoeken.