fbpx Skip to main content
WLC Trainingen

Willem doet een carrieremove

Per 1 maart kun je je door Willem, laten opereren in het OLVG.

Per 1 maart a.s. gaat Willem aan het werk als neurochirurg in het OLVG! Hij heeft er veel over gelezen, youtube filmpjes bekeken en op instagram veel reels bekeken. En nu is hij klaar om zijn passie te volgen. Mocht je last hebben van een hernia, vaatafwijkingen of carpaal tunnel syndroom. Willem heeft er zin in om met jou aan de slag te gaan!

Dit is uiteraard niet waar, want zoals bij elke baan, is een gedegen opleiding een must om goed te zijn in wat je doet.
Hij kan niet zomaar aan de slag als arts, maar ook niet als accountmanager of als bankier. Maar waarom dan dit bericht? Zie het als waarschuwing, eye opener of #wlcweetje.

Het beroep personal trainer en voedingscoach is een vrij beroep en iedereen die het maar wil kan zichzelf bombarderen tot personal trainer of voedingscoach.

En daar schuilt meteen het gevaar:

  • De tandartsassistente die “al” 3 jaar fitness ervaring heeft wil jou wel helpen om je doelen te behalen.
  • De dierenartsassistente die al bijna 1x een bikini wedstrijd heeft gedaan kan jou nu wel helpen met je voedingsdoelstellingen.
  • De accountmanager heeft zelf altijd veel gefitnesst en kan jou daarom wel helpen met die sixpack die je altijd al wilde hebben.

Maar wat nou als zij met hun beperkte
kennis jou gaan helpen?

 

Deze 3 voorbeelden zijn bestaande voorbeelden, helaas. Alle 3 hebben ze geen enkele opleiding kennis of ervaring van het menselijk lichaam. Wat wel erg handig is wanneer je iemand leert sporten of voedingsadvies geeft.  Want zonder die kennis kun je eigenlijk niemand helpen, toch?

Net zo min dat Willem iemand kan opereren omdat hij vaak naar ER kijkt op tv.

Dat kan verschillende nare dingen opleveren zoals:

  • Blessures, want de oefeningen hebben ze nooit goed aangeleerd en ze weten ook niet waarom je welke oefening zou kiezen voor welke doelstelling.
  • Een verkeerde relatie met voeding. Door blind het schema te volgen dat de “bikini fitness dame” zelf heeft gevolgd (en wat als het goed is wél op maat is gemaakt) kan dat zorgen voor een ongezonde relatie met voeding, voedingsmiddelen en een negatief effect op de psyche. Los daarvan staat nog dat de “bikini fitness dame” geen enkele ervaring heeft met allergenen, intoleranties, medicijngebruik etc.
  • Een negatief zelfbeeld, omdat iemand die jou training geeft er zelf goed uitziet betekent niet dat diegene ook weet waar hij/zij het over heeft. Genen spelen ook een rol en wellicht is diegene wel gecoacht door iemand die er iets van weet.
    Wanneer je gecoached wordt door een amateur is de kans heel groot dat je zelf geen moer verder komt. En dit stilstaan, falen, jojo’en zoek je altijd bij jezelf. En wordt door de coach vergeten.

Vraag naar relevante opleidingen, ervaringen en waarom ze denken dat ze jou met jouw doelstelling kunnen helpen en vooral HOE zij dat gaan doen.

Kortom, als je personal training of voedingsadvies/ coaching overweegt, vraag eens door aan degene waar en bij wie je dat zou willen doen.

Vraag naar relevante opleidingen, ervaringen en waarom ze denken dat ze jou met jouw doelstelling kunnen helpen en vooral HOE zij dat gaan doen. Hebben zij referenties? succesverhalen van “gewone” mensen óf zijn het alleen hun eigen ervaringen en die van hun vriendin en moeder? Vraag door, wees kritisch en staar je niet blind op een “afgetraind” lichaam.

Diploma’s zijn niet zaligmakend, maar ze geven wel aan dat je al langere tijd serieus bezig bent met het werk waar je zegt goed in te zijn.

Marjolein

Samen met Willem run ik WLC Trainingen. Als coach heb ik mij gespecialiseerd in het sporten tijdens en na een zwangerschap en ben ik een MNU (MacNutritionUni) gecertificeerd voedingsdeskundige. Met beiden specialisaties werk en handel ik alleen met gegevens die voortkomen uit de hoogst mogelijke onderzoeken.