fbpx

Teveel koolhydraten maakt dik of toch niet….

Hoe vaak lees je dat niet op internet en in tijdschriften. Door dit soort berichten worden koolhydraten onnodig als boe-man afgeschilderd en durf je eigenlijk niet eens meer een lekkere stamppot of boterham te eten. Maar wij gaan de komende tijd aan myth-busting doen, zo ook deze mythe! Want door al die verschillende en vaak onjuiste informatie word je onzeker en durf je bijna niets anders te eten. Maar als je een beetje begrijpt hoe het menselijk lichaam werkt, dan hoef je je niet meer zoveel zorgen te maken. Dus here we go.

Mythe: wanneer je teveel koolhydraten eet, worden deze als vet opgeslagen in je lichaam

Te beginnen bij de energiebalans. Het begint allemaal met hoeveel je eet. Wanneer je in een positieve energiebalans zit (je eet dus meer dan dat je nodig hebt c.q. verbrandt) kan het zijn dat je meer koolhydraten tot je neemt dan dat je nodig hebt. Het lichaam kan inderdaad het teveel aan koolhydraten omzetten naar vetzuren en deze dan opslaan in je vetweefsel. Dit proces heet “Novo Lipogenese” vertaald als: nieuwe aanmaak van vet. Maar dit gebeurt zelden tot nooit.Als dit proces daadwerkelijk actief bij mensen zou zijn, dan werden mensen inderdaad dik van een overschot aan koolhydraten. Dit gegeven wordt door (zogenaamde) voedingscoaches, personal trainers en reclame versterkt. Misschien door onwetendheid maar vaak om meer te kunnen verkopen.

Dit proces, het omzetten van koolhydraten naar vet, kost het lichaam heel veel energie om voor elkaar te krijgen. En het lichaam kiest er veel liever voor om deze koolhydraten te verbranden en zoveel mogelijk hiervan op te slaan als glycogeen (energiebron). Zelfs met het extreem overeten van koolhydraten verkiest je lichaam liever de koolhydraten te verbranden, dan deze om te zetten naar vetzuren en dán op te slaan in je vetweefsel.

The fat you wear is the fat you eat

Maar word je dan wel dik van als het de koolhydraten niet zijn? Wanneer je een overschot aan koolhydraten eet, wordt eigenlijk het vet wat in je dieet zit opgeslagen als vet. En dat klinkt toch best logisch? Dat het vet wat je eet wordt opgeslagen als vet, en niet dat de koolhydraten éérst omgezet moeten worden om dán opgeslagen te worden als vet.

Het heeft dus (gelukkig) niets met koolhydraten te maken. Dat heeft te maken dat je überhaupt teveel eet. Je zit dan niet in de juiste energiebalans. Je zit dan in een positieve energiebalans. Wanneer je wilt afvallen blijft het simpel: zorg dat je in een negatieve energiebalans zit! Focus op je eiwitbron, geniet van je portie koolhydraten en eet je vetten met mate.

Heb je vragen of moeite met afvallen of jouw juiste energiebalans te vinden? Laat ons je helpen.
Stuur een mail naar info@wlc-trainingen.nl.

×